SEO teme sa SEO radionice

Ako ste zaposlenik internet portala, vlasnik web stranice (webmaster) i netko tko nešto već zna o SEO metodama, ali ne dovoljno i žele znati više - prijavite se na prvu SEO radionicu u regiji koja će se održavati mjesečno po četiri subote za redom u popodnevnim satima u Zagrebu.

Cilj polaznika ove SEO radionice je upoznavanje sa zakonitostima optimizacije stranica za tražilice. Sami polaznici trebaju imati osnovna znanja o HTML-u, te iskustvo u izradi jednostavnih ili naprednih stranica. Polaznici SEO radionice će po završetku radionice znati puno više o SEO tehnikama i njihovoj primjeni u svom radu.

Zašto otići na SEO radionicu? Zato jer nakon SEO radionice bit ćete u prednosti pred konkurencijom. Posjetitelji će nakon SEO tehnika dolaziti na Vaš web site, a ne na konkurentski.

NOVO! Saznajte ovdje sve o SEO trikovma koje čete naučiti na prvom (teorijskom) danu SEO radionice.

Upoznajte prvi dan SEO radionice - Uvod u SEO (teoretski dio, predavanje)

U uvodnom dijelu SEO radionice govori se o tome kako se pravilno pripremiti za optimizaciju stranica. Upoznati ćete način na koji se radi pravilna arhitektura stranica kako bi one kasnije što bolje podržavale Vaše SEO napore. Ovo je poglavlje važno jer se SEO treba planirati zajedno sa samim web stranicama prilikom izrade web stranica.

Također ćete saznati zašto je SEO na jednom već izrađenim stranicama puno teže primijeniti nego u samom startu. No, ipak - biti će riječi i o tome što ako nemamo izbora tj. što ako stranice već postoje i na njih trebamo primijeniti SEO.

Nadalje,  jasno ćemo utvrditi i opseg odgovornosti u stvaranju SEO sadržaja. Dati ćemo osnovne instrukcije o tome kako na SEO trebaju gledati autori sadržaja, kako na njega trebaju gledati programeri, a kako marketing. Osvrnuti ćemo se i na najmanje poznati, a za SEO najvažniji bowser - spider tražilica.

 

ŠTo utječe na pozicije naše stranice na rezultatima tražilic?

SEO radionica Web::Edukacije će dati odgovore zašto ne postoji u potpunosti poznati algoritam na kojem su bazirani rezultati pretrage, zašto nam je otkriven samo dio i gdje možemo "osluškivati" ostatak. Naglasiti će se uloge linkova, Google PageRank-a te pojmova usability (upotrebljivost) i accessibility (pristupačnost).

Nakon što polaznici prođu kroz osnovne pojmove slijedi osvrt na činjenicu zašto postoji veliki broj ljudi koji i danas vjeruju u zastarjele SEO faktore poput "gustoće ključnih riječi" ili "optimalne količine sadržaja po jednoj stranici".

Nakon toga krećemo u detaljnu analizu relevantnih SEO faktora. To su:

 • on site faktori
 • off site faktori
 • vremenski faktori

 

Relevantni SEO faktori

Zajedno navedeni, relevatni SEO faktori dotiču se sljedećih pojmova o kojima se detaljno govori na SEO radionici. Educirati ćemo Vas kako i zašto primjeniti sljedeće relevantne SEO faktore:

 • naslov stranice
 • naslovi unutar sadržaja
 • sadržaj
 • unutarnji linkovi
 • vanjski linkovi
 • ključne riječi u nazivu stranice, dokumenta, domene, podomene, foldera
 • unutarnja link struktura
 • tema stranica
 • meta podaci
 • description
 • keywords
 • alt na slikama, alt na linkovima
 • title na linkovima
 • starost domene, stranice, linka
 • istekle domene
 • dužina registracije domene
 • kvantiteta i kvaliteta dolaznih linkova
 • relevantnost dolaznih linkova
 • tempo rasta broja dolaznih linkova
 • tekst linka i odnos prema okolnom sadržaju
 • recipročni linkovi
 • broj linkova unutar dokumenta
 • tekst linka unutar svih linkova stranice
 • IP adresa
 • ekstenzija domene
 • lokacija linka unutar dokumenta
 • web standardi

 

Internetske tražilice

Dio SEO radionice će pokriti teme kao što je posebnost lokalnih internet pretraga, ponajprije na Google.hr, ali i tražilicama poput Pogodak.hr te o popularnim web katalozima.

Kada svladate SEO osnove krenuti ćete prema opasnim vodama i upoznati ćete penale! Što su penali? Zašto volimo penale, a zašto ne? Kakvih sve penala imamo? To su:

 • sandbox
 • izostavljeni rezultati
 • istekla domena
 • filter duplog sadržaja

 

Hosting tvrtke

S obzirom da je u SEO svijetu prilično važno pažljivo izabrati svoje suradnike, jedan od Vaših najvećih saveznika treba biti hosting kompanija. Naučiti ćete zašto je tome tako i na kakve hosting ponude trebate paziti. Ubuduće ćete moći točno odrediti s kojom hosting tvrtkom želite raditi, a s kojom ne! Znati ćete najčešće hosting greške poput nepuozdanih hosting providera, kako ih zamijeniti, što je to cross linking i zašto ima veze sa hosting tvrtkom.

 

Google Analytics

Ovdje prelazite na upoznavanje Vašeg novog najboljeg prijatelja - web servisa Google Analytics. Na SEO radionici pokazati ćemo Vam osnove tog najmoćnije oružja današnjice koje se uopće može naći u rukama jednog webmastera. No nećete proći SEO radionicu bez da upoznate ni manje poznate, ali svakako drage online alate poput Yahoo! Site Explorera i Alexe. Osvrnuti ćemo se tada i na sve popularnije SEO pluginove za web preglednike (engl. browser).

 

Web 2.0, RSS feed, ...

Dio radionice govorimo na kratko i o RSS feed-ovima i social bookmarking stranicama sa SEO aspekta cijele web 2.0 priče. Kako web 2.0 pomaže SEO tehnikama?

 

SEO alati i izvori

Naravno, kada govorimo o SEO alatima prvo se vraćamo Google-u. Naučiti ćete gdje naći dodatne Google alate poput alata za istraživanje ključnih riječi, trendova i drugog. Ali i gdje možete nakon SEO radionice stjecati dodatna znanja potrebna webmasterima. Upoznati ćete nekoliko izvrsnih mjesta koja Vam mogu proširiti spoznaje iz raznih područja koja samo naoko nemaju veze sa SEO-om. Ovaj obilazak SEO alata i izvora završavamo na najzanimljivijem mjestu od svih - Google Webmaster Central. Od milja zvanoj Webmaster centralki. :)

 

Linkovi

Nakon SEO alata i izvora se ponovo vraćamo na temu linkova. No ovoga puta u smislu URL-ova (engl. Uniform Resource Locator). Vidjeti ćete kakvih sve URL-ova ima, te koji su bolji, a koji lošiji za Vas. Saznati ćete što to znači konzistencija URL-ova i zašto ima puno veze sa sadržajem. Upoznati ćete i sljedeće pojmove:

 • statične URL-ove
 • dinamičke URL-ove
 • rewrite URL-ove

Saznati ćete nešto i o shoppingu linkova! Što je to kupovanje linkova? Koliko je to dopušteno i etično? Kakve linkove želite kupovati, te gdje i kako? Što je to site-map? Lijepo struktuiranu kolekciju linkova na jednoj stranici zovemo site-map. Objasniti ćemo njegovu svrhu, način na koji funkcionira, gdje se radi i možemo li bez njega.

Nastavljamo sa linkovima i govorimo o link bait-u tj. o pilar člancima. Što je link bait? Gdje grize? :) Koje vrste link baitova postoje? Kako ih napraviti i što od njih očekivati?

 

Filter duplog sadržaja

Predavanje će pokriti temu filtera duplog sadržaja gdje ćemo Vas upoznati sa odnosom URL-ova i sadržaja koji se ponavljaju na web stranicama. Na kraju ćemo odrediti kakvim točno URL-ovima treba težiti na Vašim stranicama. Za sve koji će imati potrebe za dodatnim znanjima iz tematike URL-ova navesti ćemo i par odličnih internet adresa gdje do njih mogu i doći. Da su linkovi i dalje važni reći će nam dio predavanja gdje tražimo odgovor na pitanje što sa "slomljenim" linkovima (engčl. broken links), te kako ih iskoristiti za SEO.

 

Preusmjeravanja (redirect)

Na ovoj SEO radionici dobro ćemo pokriti temu preusmjeravanja tj. redirecte. Upoznati ćete najjednostavniji meta refresh redirect. Nakon njega upoznati ćete i famozni 301 redirect, ali i saznati zašto trebamo imati i kako napraviti custom 404 stranicu. Govoriti ćemo i o načinu kako dovesti u red stare i nove URL-ove uz pomoć .htaccess datoteke (gdje se upisuju postavke za Apache web server). U ovome dijelu demontirati ćemo i mit o upotrebi višestrukih stranica sa istim sadržajem i jednom zauvijek razbiti iluziju da je "isti sadržaj na više domena - veći ROI".

 

Sadržaj web stranice

Priča o sadržaju jedna je od važnijih priča u SEO svijetu, a upravo iz tog razloga na SEO radionici dobiti ćete informacije koje će Vam pomoći da shvatite pojam sadržaja web stranice. Tu će se i proširiti priča o duplom sadržaju. Saznati ćete o negativnim efektima duplog sadržaja, upoznati ćete najčešće vrste duplog sadržaja na internetu, a drvlje i kamenje baciti ćemo ka najgorem duplom sadržaju od svih - ukradenom duplom sadržaju.

Na kraju ćemo naravno i prikazati Vam dva jednostavno rješenje problema duplog sadržaja kroz robots.txt datoteku i meta zaglavlje. Unutar dijela o duplom sadržaju nećemo zaboravit niti na problem duplih linkova, vidjeti ćemo zašto nas ne treba zabrinjavati te što učiniti ako nam ipak predstavljaju problem.

Ovdje ćemo Vam definirati neke stvari vezane uz sam HTML. Iako ćemo se HTMLa doticati tijekom cijelog predavanja na ovom mjestu reći ćemo više o njemu i klasičnim SEO nepogodama poput JavaScript-a, Flash-a, AJAX-a, DHTML izbornika, Pop up prozora, registracijskih formulara, zlih okvira (frame / iframe) i neprikladno primjenjenog CSS-a unutar WYSIWYG ili RTE editora (What You See Is What You Get; Rich Text Editor).

 

Za kraj - negativci

Kad smo već kod negativaca moramo reći i nešto o najgorima od njih. Cijelo vrijeme ovog teoretskog dijela govoriti ćemo o White Hat SEO metodama. No, ovdje u posebnom dijelu predavanja upoznati ćemo BlackHat SEO - metode crnog šešira - njegove metode napada na tražilice. No saznati ćete i na koji način se tražilice bore protiv njih te što sami trebamo učniti da i nas ne zahvati nekakav BlackHat SEO master sa prljavom misijom.

Sa pričom o SEO negativcima i završamo prvi dan SEO radionice. U nastavku govorimo o tome što nas čeka slijedeći put, a rješavamo i mali blitz test iz teme današnjeg predavanja. 

comments powered by Disqus
Stariji komentari (6):
Ezekiel - 25. siječnja 2009. (21:37)
pozdrav,
Mogu li se igdje on line vidjeti ikakve SEO reference ikoga od predavaca ili onih koji vode radionicu ?
Hvala u naprijed.
Web::Edukacija - 26. siječnja 2009. (20:06)
Kao i svi svjetski SEO majstori, svoj konkretan rad SEO majstori ne otkrivaju ili otkrivaju vrlo mali dio zbog specifičnosti struke. Specifičnost je ta što se netko može BlackHat metodama "boriti" protiv njihovih učinaka. No, trikove koje su koristili u radu otkrivaju na ovakvim radionicama kao što je ova od Web::Edukacije.
Siniša Gavrilović - 02. veljače 2009. (16:14)
vlasnik sam nekoliko internet medija, ukupne dnevne posjećenosti preko 20 000 jedinstvenih posjeta, broj posjeta raste iz mjeseca u mjesec ..a sa time i zarada od njih...
stoga želite li znati kako sam to postigao dođite na radionicu pa ćete i sami moći napraviti isto što i ja ...
dati otkaz u firmi u kojoj radite te napokon početi raditi u svoje ime i za svoj račun ...
finacijska sloboda i klizno radno vrijeme od max. par sati dnevno ...moja je najveća refernca
Hrvoje - 06. veljače 2009. (20:51)
Postovanje, imam namjeru ici u radionicu, no sad me zanima sljedece, dali cete nas upoznati s svim "Crni šešir" metodama i kako s njima raditi ili samo normalan SEO.. Molim sto brzi odgovor! Hl
Web::Edukacija - 09. veljače 2009. (01:08)
Poštovani Hrvoje,
predavač Siniša će odgovarati na sva Vaša konkretna pitanja, pa i na takva.
Serž - 01. travnja 2009. (11:47)
Lol seo majstori ne otkrivaju svoj rad ? Dude nemoj me nasmijavat.. inace na googlu imas zanimljiv clanak o "majstorima koji taje svoje tehnike i kako izbjegavat iste".. tako da za svoje dobro promjeni politku..

zastava Europske unije
Europska unija
Zajedno do fondova EU
Europski strukturni i investicijski fondovi Operativni program konkurentnost i kohezija

Izrada internetske stranice sufinancirana je kroz projekt "Unaprjeđenje poslovnih web stranica tvrtke Marketing odjel d.o.o." sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj weba isključiva je odgovornost Marketing odjela d.o.o.